Skip to content

Column Popnieuws: The Squall in Xinix

Bron: Nieuwsblad Land van Altena 25-09-2009

De Veens/Aalburgse band The Squall treedt vrijdag 25 september sinds lange tijd weer op. Het optreden is in Xinix, in het kader van XGP, waar gezocht wordt naar oudere muzieksoorten. The Squall maakt niettemin rock, vermengd met wave en folk, maar past toch in het concept. De band was bezig met het uitbrengen van een nieuwe cd, maar daar is het (nog) niet van gekomen. Na bezettingwisselingen (zangeres/bassiste Willy Eveleens nam afscheid, bassist Koos Markensteijn werd vervangen door Paul Hussaarts) is de band weer helemaal klaar om te gaan optreden. Xinix is daar het meest geschikte podium voor. De Aalburgers hadden eerder een succesvol optreden (nog in het oude Xinix) in Nieuwendijk. Er zijn veel fans, die de broers Kees en Thijs Vos (beiden gitaar) weer eens aan het werk willen zien. Beiden hadden successen met eerdere bands. Kees met Quite Simple, Thijs scoorde top-40 noteringen in binnen- en buitenland met Duke Tweedledum. The Squall is gelouterd uit de malaise gekomen. Met nieuw elan worden de zaken aangepast: “nog strakker en vetter”. Xinix is er klaar voor. Het optreden begint om 22.00 uur.

Jubileum

Gorcum is in voorbereiding op de viering van 50 jaar Popmuziek in Gorcum. In het weekend van 28 en 29 november vinden er in de Nieuwe Doelen optredens plaats en is er een tentoonstelling in het Gorcumse Museum. Daarnaast wordt er gewerkt aan een boek, dat de ontwikkelingen in de Gorcumse muziek en sfeerbeelden weer gaat geven. Zoals dat hoort bij een stad zijn er ook in Gorcum altijd nieuwlichters actief geweest, die nieuwe ontwikkelingen volgden en introduceerden.

Festivals

Het wordt zo langzamerhand weer tijd voor de festivals en wedstrijd. Het SLIM Herfstfestival is dit jaar op de zaterdagen 14 en 21 november. Bands (debuut, vernieuwd, zo mogelijk jong) kunnen zich nog opgeven (info@slimweb.org). Daarnaast wachten we op de aftrap van De Rockslag bij Gorcum, de wedstrijd voor popbands in het Huijs van Breughel. Vorig jaar had de wedstrijd een wat rommelig verloop en waren er onduidelijkheden. Blend won uiteindelijk. De herfst biedt nieuwe kansen voor een nieuwe wedstrijd.

Meer columns van Piet van Vugt: