Skip to content

Column Popnieuws: Vette soul

Bron: Nieuwsblad Land van Altena 25-03-2010

Het is weer even geleden, dat Xinix gevuld was met soul. Vrijdag 26 maart kunnen liefhebbers hun hart ophalen tijdens de XGP avond met de Louis Windzak Soulband. Windzak is een echte entertainer, die volgens critici terecht de Nederlandse Otis Redding genoemd wordt. De gelikte show (en dat hoort bij soul) van de band met ondermeer twee blazers en een energieke toetsenist staat als een huis. De LWSB was te zien bij Raymann is laat , De Wereld Draait Door en Nachtegiel. Windzak brengt een programma met bekende en onbekende soulklassiekers, die de bezoekers terugbrengt naar de tijd van de eerder genoemde Redding, Sam & Dave en Wilson Pickett: pure,vette, zwoele soul waar de vonken van afvliegen. De band steek het vuur aan om 22.00 uur.

Blues in Teerkamer

Schenkerij de Teerkamer heeft zaterdag 27 maart het bluestrio Sugar Mama op de planken staan. Sugar Mama treedt al jaren in dezelfde samenstelling op, deed voorprogramma's bij Rory Gallagher en Dr. Feelgood. De band speelt solide blues, recht uit het hart. De sound doet denken aan George Thorogood, John Lee Hooker en Howlin Wolf. Zelf geeft de band hun genre een wat specifiekere omschrijving: Rock & rolle met Bo Didley beat. Aanvang 21.30 uur, gratis entree.

Feesten

In de zomer zijn er altijd weer diverse zomer- en tentoptredens. In Nieuwendijk heeft de Oranjevereniging zicht vooral gericht op de vrolijke muziek. Voor 30 april staat Lekke Band geprogrammeerd (in Xinix), op 3 juni Band Zonder Banaan en op 4 juni Fawaka Brothers met WC Experience. Diezelfde band speelt natuurlijk ook in Almkerk op de zomerfeesten. Dat wordt op 12 augustus. Twee dagen eerder is er een Bandstrijd in dezelfde feesttent. De Gorkumse Zomerfeesten (10 tm 15 augustus) houdt het programma nog even geheim.

Bosnische ska punk

Duboiza Kolektiv is een Bosnische band, die zaterdag 27 maart in Xinix speelt. Het gezelschap gooit een balkan sausje over een ska punk geluid. De acht muzikanten hanteren politieke teksten, die over vrede en tolerantie gaan. Het spelen van liefdesliedjes vindt de band maar tijdverspilling. De band toerde al door de hele Balkan en maakt regelmatig uitstapjes naar het westen (Nederland, Zweden). Duboiza Kolektiv is een band om mee te maken. Op You Tube circuleren “filmpjes” van de band, die soms wel een half miljoen keer bekeken zijn. En dat ondanks het feit, dat ze louter uit foto’s of een vast beeld bestaan. Het getuigt dat de band erg populair is. Het begint allemaal om 22.30 uur.

Meer columns van Piet van Vugt: