Skip to content

Column Popnieuws: Shiner Twins bij Xinix in Kerstnacht

Bron: Nieuwsblad Land van Altena 23-12-2010

Een moeilijk weekeind voor programmeurs van poppodia en muziekcafé's is aanstaande. We beleven kerst en daardoor zijn er diverse kerstactiviteiten. Podia spelen daar wel op in.

Twins

In Xinix speelt in de Kerstnacht (vrijdag 24 december) de band Shiner Twins. Aanvankelijk was het de begeleidingsband van de Amerikaan Milford Milligan tijdens zijn diverse Europese tours. Er werd bovendien een succesvolle cd opgenomen: Sweet Cherry Soul (2002). Na beëindigen van de samenwerking noemde de band zich Shiner Twins. In 2006 bracht de band de veel geprezen eigen cd All in Store uit. Daarop een keur aan songs, die alles te maken hebben met de zuidelijke muzietraditie van de Verenigde Staten, tegenwoordige americana genoemd. Die muzieksoort is een warme mix van de authentieke rhythm 'n blues, soul, gospel en texmex. Gitarist Richard van Bergen (ook slide guitar) werd al enkele keren uitgeroepen tot beste roots-gitarist van Nederland. Het concert van Shiner Twins, onder de XGP vlag) past wel op genoemd tijdstip.

Shiner Twins

Swingcafé

Xinix slaat de zaterdag over en heeft zondagavond 2e Kerstdag het succesvolle Elzinus Swingcafé (ditmaal omgedoopt tot Kerstcafé) op het programma staan. DJ Elzinus draait de muziek en zijn activiteit wordt afgewisseld met een live act, die heel binnenkort bekend gemaakt wordt. Aanvang 20.00 uur.

Rockslag

De tweede voorronde van de Rockslag bij Gorcum werd gewonnen door Fexet. In de derde ronde, die op 22 januari is, komen we een de Giessense band Mayday13 tegen. Mayday13 ontmoet dan Unexpected en One Night Band. Een andere regionale vertegenwoordiger Highway49 komt op 12 maart in actie. De band heeft de draad weer opgepakt na een stille periode na het uitbrengen van de cd Milestones. Die periode werd gebruikt om nieuw materiaal te schrijven en heroriëntatie na het afscheid van bandlid Wout. De Rockslag is van oorsprong een wedstrijd voor regionale muzikanten. In deze 14e editie wordt de strijd vooral gestreden tussen Zuid-Hollandse band, die de lege regionale gaten opvullen. Ondersteun dus Mayday13 en Highway49.

Doorstart

Vanaf 1 januari zal de Haarhorst Poppodium in Gorcum (HHStage) een doorstart maken. Het door subsidieperikelen gestopte podium moet weer gaan bruisen. De aankondiging is overigens van juli, dus of het allemaal doorgaat is de vraag. Een poppdoium moet kunnen in een grote stad.

Meer columns van Piet van Vugt: