Skip to content

Column Popnieuws: Metal in Xinix

Bron: Nieuwsblad Land van Altena 17-06-2010

Het wordt een donkere avond, vrijdag 18 juni in Xinix. Tijdens een metal avond spelen dan drie bands, die door hun aanpak toch licht in de duisternis gaan brengen. Magion komt uit Limburg. De zes leden maken krachtige, meeslepende, duistere, maar wel toegankelijke muziek. De soms hoge vocalen van zangeres Myrthe geven er een bijzonder tintje aan. Officium Triste begon al in 1994 en bracht sinds die tijd de nodige cd's uit, waaronder Charcoal Heart ter gelegenheid van het vijftienjarige bestaan. Er wordt melodieuze en loodzware doom/deathmetal gespeeld (stijl Anathema). De laatste band van de avond komt uit Hongarije: I Devine. De band is een afsplitsing van Sear Bliss en speelt experimentele black metal. Het klinkt authentiek en zonder cliché’s. Vanwege het volle programma wordt er om 22.00 uur gestart.

Electro

Tijdens Electroxinixx treden zaterdag 19 juni vier acts in Xinix in Nieuwendijk. Daaronder drie dj’s: Toine sur Toine (bekend van vorige avonden) en Henzel en Disco Nova. De laatste twee horen tot het kunstenaarscollectief Vage gASTEN. Henzel en Disco Nova houden zich daarin met muziek bezig. In hun DJ sets worden house en smerige electro vermengd tot een opzwepende sound. Baskerville tenslotte bestaat uit vier muzikanten, die anders dan de dj’s, met instrumenten werken. In april werd het kwartet uitgeroepen tot 3FM Serious Talent. De band wordt al de Nederlandse Prodigy genoemd. In ieder geval speelt Baskerville op Sziget in Budapest op 13 augustus. Voorproefje dus in Xinix. Start programma om 22.00 uur.

Divers

Gadget mag op de zaterdagochtend van 19 juni (van 4.00 tot 7 uur!) spelen in het 3FM programma Ekdom in De Nacht. De meiden, die semi akoestische popliedjes maken, mogen drie nummers live ten gehore brengen. Ekdom in de Nacht is ook op Nederland 3 te zien.***In een schuur aan de Grote Waardweg in Nieuwendijk is zaterdag 19 juni het feest Stoppelrock. Daar speelt de rockcoverband ’n Keer wat Anders. Aanvang 22.00 uur.

Meer columns van Piet van Vugt: