Skip to content

Column Popnieuws: Bluessolist in intiem XiniX

Bron: Nieuwsblad Land van Altena 11-12-2008

Blues staat voor muziek uit het hart. Dat is vooral van toepassing op Michael de Jong, die vrijdag 12 december in het Nieuwendijkse Xinix optreedt. De Jong werd geboren in Frankrijk, maar groeide op in Grand Rapids, USA. In de getto’s leerde hij gitaarspelen. In zijn spel bezingt de Jong de schaduwzijde van een bestaan doordrenkt van drank, drugs, spijt en verloren liefdes. In zijn liedjes wordt dan ook regelmatig gemijmerd bij de crossroads: God, Jezus en de duivel worden veelvuldig aangeroepen; troost wordt gezocht in het onderweg zijn de bij de drank. De blues dus, met het eelt op de stembanden en het zweet op de ziel. Het repertoire van de Jong is niet altijd vrolijk, maar dat hoort bij het genre. Vanwege de gezondheid van de muzikant, wordt er weinig opgetreden en het optreden in Xinix mag dan ook vrij uniek genoemd worden. Aanvang stipt 21.30 uur.

Zeeuwen te gast

Of de muzikanten van Nuff Said weer in Zeeland wonen, vermeld de biografie van de band niet, maar wel duidelijk is dat de drie vonden dat hun muzikale toekomst in Amsterdam lag. Nuff Said speelt zaterdag 13 december in Xinix. Ondanks de verhuizing naar Amsterdam heeft de Zeeuwse afkomst de band wel publiciteit opgeleverd. De soundtrack van de Zeeuwse film Wilde Mossels in namelijk van Nuff Said en ook in zijn tweede film, Nadine gebruikte regisseur Erik de Bruyn muziek van de band. Nuff Said is een swingende rockmachine, die songs speelt, die goed in het gehoor liggen: energiek, puntig als intiem. Niet voor niks werd de band in 2006 door LiveXS uitgeroepen tot de beste live act van dat jaar. Het optreden begint om 22.30 uur.

Gorcum

Naast de Rockslag bij Gorcum (winnaar van de tweede rond werd Blend; de derde voorronde is op 20/12) heeft de Arkelstad ook Poppodium Haarhorst. Komende weekeind zijn er twee optredens. Vrijdag 12/12 speelt De Hardheid met Drunken Dolly voor iedereen die van ska houdt. Zaterdag 13/12 is Zeus te gast met stoner rock. The Loo verzorgt dan het voorprogramma. De Haarhorst geeft aan dat er om 21.00 uur gestart wordt. In 2009 staan The Hot Stewards en Van Kantoen gepland.

Meer columns van Piet van Vugt: