Skip to content

Column Popnieuws: Belgische Fixkes in Xinix

Bron: Nieuwsblad Land van Altena 11-09-2008

De Belgische band de Fixkes is zaterdag 13 september in Xinix. De Vlamingen brengen hun songs in het dialect. De nummers vertellen het verhaal van een dertiger uit Stabroek. Soms zijn de songs zwaar, dan weel melancholisch, hiphop getint, maar altijd verhalend en vol subtiele humor. Vooral dertigers zullen herkenbare elementen aantreffen, maar de Fixkes zorgen er vooral voor, dat de teksten continue de aandacht trekken. Zanger Sam Valkenborgh geeft aan dat hij zich het makkelijkst uit in zijn eigen taal: het Stabroeks. De singel Kvraagetaan stond in Belgie vijftien weken boven aan in de charts en overklaste daarmee bijvoorbeeld The Ketchup Song van Las Ketchup. De vijf mannen van de Fixkes zijn vooral gedreven en uit op een indrukwekkende show. Aanvang 22.30 uur.

Xinix Roots cafe

Brabander JW Roy is de eerste singersongwriter in de concertenserie Xinix Rootscafe van komende seizoen. Vrijdag 12 september treedt Roy in het Nieuwendijkse Xinix op. Hij wordt bijgestaan door Bart Jan Baartmans, die eveneens in dat genre actief is. JW Roy debuteerde in 1996 en werd door critici direct al één van de meest belovende talenten in de muziekstijl americana genoemd. Aanvankelijk zong Roy in het engels, maar na zes cd’s stapte hij over naar het Nederlands of beter nog het Brabants. Trockener Kecks zanger Rick de Leeuw inspireerde hem. Tot nu toe verschenen twee Brabantstalige cd’s: Langstraat 443 en JW Roy. Enkele akoestische songs van de laatste cd kwamen op Rec 08:04:08, dat door popblad Heaven bij hun blad gevoegd werd. Optredens van Xinix Roots Cafe beginnen stipt om 21.30 uur

Allerlei

Komend weekend ook live muziek in De Pomp in Almkerk waar Canadian Sunset en Spiritual Force optreden. De laatste band komt uit Gorcum en was eerder in Xinix. Start in Almkerk om 21.00 uur ***Zanger/gitarist Joeke Knijft zit zondag in de halve finale Grote Prijs, afdeling singersongwriters. De Doyle frontman speelt in een Utrechtse huiskamer tegen vijf andere uitverkorenen. Er kan gestemd worden op de kandidaten: www.grolschgroteprijs.nl. ***Osdorp Posse speelt vrijdag 12/9 in Gorinchem, Poppodium Haarhorst, aanvang 21.00 uur.

Meer columns van Piet van Vugt: