Skip to content

Column Popnieuws: Singersongwriters centraal

Bron: Nieuwsblad Land van Altena 11-02-2010

Xinix staat komend weekeinde in het teken van de singersongwriters. Vrijdag 12 februari is het Xinix Roots Café met het Rotterdamse trio rondom Dennis Kolen en zaterdag 13 februari is weer het traditionele Singersongwriterfestival. Dennis Kolen onderbreekt zijn theatertoernee door op te treden in Xinix. Hij doet dat met twee medemuzikanten: toetsenist Merijn en gitarist Maarten Ouweneel. Kolen werd beïnvloed door muziek uit de platenkast van zijn vader. Vooral westcoast (Jackson Browne, The Eagles, Crosby, Stills, Nash en Poco) is eenfavoriete muziekstijl van Kolen. De echte doorbraak kwam, toen Leo Blokhuis cd The Jinx “belachelijk mooi” noemde. Daarna volgende nog vier cd’s, waarvan Dutchboy (oktober 2009) de laatste was. Het optreden in Xinix begin om 21.30 uur stipt.

Wedstrijd

Op carnavalzaterdag 13 februari staat de Singersongwriterwedstrijd weer geprogrammeerd in Xinix. De regels voor deelnemers zijn onveranderd: drie nummers, waarvan maximaal één cover, maximaal een kwartier optreden en maximaal met z’n tweeën. Inmiddels hebben zich een achttal deelnemers ingeschreven, zodat er nog plaats is voor twee. Onder de deelnemers weinig oude bekenden. Zoals het er nu uitziet, deed alleen Chris de Heus (van Untraceable) eerder mee. Hij treedt nu op met Untraceable zangeres Charlotte. Verder staan op de deelnemerslijst Jip van Kakerken, A&G, Joshua Feijen, Iris Penning en Kashmere Hakim. Een vakjury bepaalt wie als winnaar op mag treden in het voorprogramma van de eerstvolgende XGP avond. Een publieksjury bepaalt de tweede winnaar van de avond. Xinix zorgt altijd voor een bijzondere entourage. Vanwege het overvolle programma wordt er al om 21.30 uur begonnen.

Wedstrijd II

Tijdens de feestweek in de tent in Almkerk (organisatie Plons) wordt dit jaar weer een Bandstrijd gehouden. Bands die deel willen nemen kunnen zich nu al aanmelden door een mail met indruk van de band (bio, foto, geluid/myspace) te sturen naar bandstrijdalmkerk@gmail.com. De wedstrijd is op woensdag 10 augustus. Er is plaats voor maximaal vier bands. Zwaardere muzieksoorten als blackmetal maken geen kans. Plons stelt mooie prijzen beschikbaar, maar natuurlijk geeft optreden in een grote tent ook een kick.

Meer columns van Piet van Vugt: