Skip to content

SLIM IN DE LIFT 4 DECEMBER 2015

           

STINKSISTERS

“Wat echt is lijkt nergens op” (J.A. Deelder)

Opgericht te Rotterdam in 1992.
Francaise Cati Prout (drums + zang) wilde eigenlijk een riot grrl band oprichten maar gaat tijdelijk van start met Jean-Foutre (bas) en Don Pedo (gitaar + zang). Het loopt uit de hand: binnen een paar maanden wordt een 1e album opgenomen “Do The Chickendance”.
Optredens door heel europa volgen, maar de bliksemstart eindigt na een maandlange toer met een glorieuze ruzie in Boedapest.

Cati en JF gaan door onder dezelfde naam, maar in feite met een andere band.
Met nieuw reportoire en nieuwe mensen wordt de show uitgebouwd tot een kleurrijk theatraal fenomeen. Vele muzikanten uit de Rotterdamse ondergrondse scene komen en gaan, met als voorlopig hoogtepunt de theatrale freakshow “All Prostitutes”.
Met Marianne (gtr/zang) en Nique (orgel) gaan de Stinks verder als kwartet, optredens volgen in NL, Belgie, Duitsland en vooral Frankrijk; een frans label brengt een EP uit op knalroze vinyl. In 1999 stapt Nique eruit... Tijdens de millenniumwisseling vindt een spontane jam met Pedo en de 3 overgebleven sisters plaats.

In 2003 stelt Pedo voor om de draad weer op te pakken. Daarvoor was een wat vage experimentele periode met Harry 'Mary'. Met Pedo en Harry worden nog opnames gemaakt voor compilatiealbums.

Intussen is het vuige geluid van de oerbezetting onstuitbaar... Songs die ruim 10 jaar hebben liggen rotten zijn nu rijp en gestadig wordt gewerkt aan nieuw materiaal.
9 nieuwe tracks worden opgenomen in een voormalige fabriekshal in Bourges bij Emmetrop (F). Een nieuw album “More Songs of Love & War” verschijn op F*ART Prods in 2010.
2 nummers van de band worden gebruikt in de documentaire “La solidarité est dans le garage” van Rachid Merabet in 2012. Na een korte periode als kwartet, met zangeres Sabrina Radix, zijn de Stinksisters inmiddels weer een trio geworden en wordt er volop nieuw materiaal geschreven.

Een 7”collector is op 2 nov 2015 uitgebracht voor Eleonor Amelie Jonker (schrijfster van No future nu- Lebowski publishers) en Peter Faber als bruiloft cadeau op F*ART Prods, en de band is inmiddels bezig met nieuwe opnames...

 

 

 

Quotes:

Hypnotische trashrock en sleazy garagechansons van een androgyn drietal. De schreeuw van Munch gestolen door de Stooges en geheeld door Tarantino...
Marel Kroon (2014)
Interview van Marel Kroon : http://www.popunie.nl/2015/op-pad-met-marel-kroon-stinksisters/
Stinksisters is een leuke band want:
1. Ze bestaan al achttien jaar en zijn in bandjaren dus ongeveer even oud als je moeder.
2. Ze komen uit Rotterdam.
3. Ondanks punt 1. Voelen de leden van Stinksisters zich absoluut niet te oud om
zichzelf een riotgrrrl band genaamd “Stinksisters” te noemen.
#VICE magazine (NL / april 2010)
“Tranen van ontroering wellen op bij het horen van deze tien tracks van Stinksisters.
Het anarchistische trashpunk trio uit Rotterdam is weer terug in de originele Nederlands/Franse bezetting uit 1992 en klinkt net zo smeuïg smerig als toen. Maar dan rijper, rotter, inderdaad.
Intens broeierige, logge punkrock op laag toerental,met een romantische inslag en ruimte voor het experiment.De samenzang is fraai, de bas verpletterend, de gitaar gaat constant gierend uit de bocht en de drums houden de gekte in het gareel. Een opsteker voor de oude garde en een aanrader voor de nieuwe.
#FRET (NL / juni 2010)
“Stuwende ritmen, pompende baslijnen en staccato_zanglijnen waar the Cramps hun vingers bij zouden aflikken en meer rock'n'roll dan in de zweet onder de oksels van Iggy Pop. Sleazy, stinkend en vooral erg lekker!” Oddstream, Vasim Nijmegen

“een van de grootste live-sensaties uit Rotjeknor” Tocado Outgaans Courant, Rotterdam

“Net als Harry hadden bassist Jean-Foutre en gitarist PeDo zich in opzichtige vrouwenkledij gestoken. Drumster Cati sloeg vrolijk het ritme. De punkrock had de sierlijkheid van een nijlpaard in bikini. Ik heb geen idee in hoeverre de gekte gespeeld was. De ode aan Wesley Willis was wellicht een goede graadmeter voor de geestelijke gesteldheid van het tien jaar oude combo. “
/// Vido Liber / weblog

“STINKSISTERS Rotterdamse stinkzusjes maken op geheel eigen wijze eigenwijze en geheel eigen wijsjes. “

# OPSCENE

“Our last show of 1998 was on Halloween in Amsterdam at the Entrepotdok squat with Andy and Terrie from the Ex and one of the wildest bands I´ve seen, Stinksisters “

# Submission Hold / weblog

“Une petite perle toute rose où 5 titres d'une pop décalée un peu à la Sonic Youth (Promise) s'enchaînent sur ma platine. J'écoute ce vinyle sans problème jusqu'à plus pouvoir, j'ai de vieilles sensations qui me gonfle les couilles comme si j'écoutais un bon Dog Faced Herman ou un vieux Noisy Bomb... absolument génial ! “

# wilrecords (F)
LE REVIVAL PUNK
Après 10 ans d’absence, les Stinksisters font leur retour sur scène à la Friche de
l’Antre-Peaux. Zoom sur une reformation qui va secouer la planète punk

# Clark (F)


Discography:
- Do The Chickendance (1993) Cosmic Shit prods 01
- And What About The Pigs... (1994) Cosmic Shit prods 02
- Masturbation Songs (1995) Cosmic Shit prods 03
- All Prostitutes (1996) Cosmic Shit prods 04
- Hot Dogs (1998) Cosmic Shit prods 05
- 7" EP (1999) Zorlac Prods (F)
- CD (2010) More songs of Love & War, F*ART Productions 01
- 7" (2015) When i'm 54! Faber*Jonker, F*ART pRODUCTIONS 02

Compilations:
Rotterdam Underground '93
Xtreem CD
Tocado 5 jaar
Eenzame Kerst CD
Fake Art-ID magazine 01 CD
 

 

XIGATZE

Het Friestalige kwartet Xigatze, spreek uit als "Ksiegatze" maakt muziek met vreemde teksten, lichtbeeldjes en rare geluidssampletjes. De tiptop geklede mannen van Xigatze proberen hun toeschouwers mee te nemen op een bizarre trip door een mystiek kleur- en klanklandschap.

Wordt de trip te zwaar, dan houden de Xigatzers van trashdisco (qui, yes you), jiskefetblues (Kanvas-rubber-klomp, oerblûze), Hymalayasurf (Freeze, Yakko) en krankedierenrock (kuikenkiller, mixomatose).

Xigatze speelde op "Tibetmanifestatie's" en op muziekfeesten door geheel Nederland. Van Vlieland tot Nijmegen, Van de brug bij Kiestersyl tot in Artis te Amsterdam. De Xigatze mannen gaan ook minstens één keer per jaar "ûndercover" met het brulkoor van de KGB en komen dan via boerderijen, bakkerijen en hotels terecht op Bevrijdingsfestifalia en Koninginne feesten.

Op zaterdag 26 oktober 2002 presenteerde Xigatze haar nieuwe cd in het Bolwerk te Sneek. Op de cd van deze muzikale allesvreters, doen vele gasten mee zoals de KGB (brulkoor), de Tutettes (Jannie en Jelmar), Nelly, Martijn (oud zanger/bassist) en Ernst Langhout.

In augustus 2003 heeft Xigatze met toneelvereniging Suprise uit Witmarsum de rockopera "Leafs út Lollum" met succes opgevoerd.

Wie doet wat in Xigatze: Ruurd drumt, fluit en zingt, Sytse bast, Leo zingt, Pier gitaart en zingt, Gerben gitaart, sampelt, praat en zingt.

Discografie: 3 video'sop YOU TUBE: a. Tunsketskiter, b. Muonassich, c.Gaatske; Zie ook: Xigatze op Hyves

Xigatze ook op Facebook: www.facebook.com/Xigatze